Wat weet u over uw drinkwater? (2023)

De meesten van ons denken niet na over het water dat we drinken. We draaien een kraan open, vullen een glas en drinken. Maar hoeveel water moet je echt elke dag drinken? Is het water dat je drinkt veilig, of zou flessenwater veiliger zijn? Wat kunt u doen als uw leidingwater plotseling vervuild raakt? Lees verder om erachter te komen hoeveel u weet over het drinkwater in uw eigen huis.

Hoeveel water heb je nodig?

Je lichaamsgewicht bestaat voor meer dan 50% uit water. Zonder water zou je geen normale lichaamstemperatuur kunnen behouden, je gewrichten niet kunnen smeren of afval kwijtraken door te plassen, zweten en stoelgang.

Niet genoeg water krijgen kan leiden totuitdroging, wat kan leiden tot spierzwakte en -krampen, een gebrek aan coördinatie en een verhoogd risico opoververhittingInzonnesteek. Water is zelfs zo belangrijk dat een mens niet langer dan 5 dagen zonder kan.

Dus hoeveel water heb je nodig? Genoeg om te vervangen wat je dagelijks verliest door te plassen,zweten, zelfs uitademen. En uw behoefte aan water neemt toe:

 • Bij warm of heet weer
 • Bij krachtige fysieke activiteit, zoals lichaamsbeweging of werken in de tuin
 • Tijdens periodes van ziekte, vooral als u koorts heeft, moet overgeven, diarree heeft of hoest

Je hoort vaak dat je elke dag acht 8-ounce glazen water moet drinken. De Food and Nutrition Board van het Institute of Medicine beveelt aan dat vrouwen dagelijks meer dan 11 glazen van 8 ounce (91 ounce) drinken en dat mannen meer dan 15 glazen water (125 ounce) per dag drinken.

Het is een goed idee om een ​​paar dagen bij te houden hoeveel water u drinkt om een ​​idee te krijgen van de hoeveelheid die u nodig heeft. U kunt elke dag voldoende water binnenkrijgen door water en vloeistoffen zoals soepen en drankjes te drinken, samen met veel fruit en groenten, die water bevatten. Houd er rekening mee dat als je iets inspannends gaat doen, zoals sporten of hardlopen, je voor, tijdens en na het sporten extra water nodig hebt.

Waterkwaliteit: is kraanwater veilig?

U moet gehydrateerd blijven - dat is duidelijk - maar is het kraanwater in uw huis veilig? Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd als het afkomstig is van een openbaar watersysteem in de Verenigde Staten, zoals een systeem dat wordt beheerd en onderhouden door een gemeente. De Environmental Protection Agency (EPA) heeft de bevoegdheid om alle openbare watersystemen te controleren en stelt afdwingbare gezondheidsnormen vast met betrekking tot de verontreinigingen in drinkwater.

Als drinkwater een zuiveringsinstallatie verlaat op weg naar uw huis, moet het aan strenge veiligheidsnormen voldoen. Dat betekent niet dat uw water vrij is van alle verontreinigingen, maar dat de niveaus van verontreinigingen geen ernstig gezondheidsrisico mogen vormen.

Natuurlijk kunnen er ongelukken gebeuren. Als de watervoorziening besmet raakt door iets dat onmiddellijk ziekte kan veroorzaken, moet de leverancier u hiervan onmiddellijk op de hoogte stellen. Leveranciers moeten ook alternatieve suggesties doen voor veilig drinkwater. Bovendien hebben ze 24 uur de tijd om klanten te informeren over elke overtreding van normen die na een kortdurende blootstelling grote gevolgen voor de gezondheid kunnen hebben.

Waterkwaliteit: welke verontreinigingen zitten er in water?

Water kan op verschillende manieren verontreinigd raken. Het kan micro-organismen zoals bacteriën en parasieten bevatten die in het water terechtkomen door menselijke of dierlijke ontlasting. Het kan chemicaliën bevatten van industrieel afval of van besproeiingsgewassen. Nitraten die in meststoffen worden gebruikt, kunnen via het land in het water terechtkomen. Verschillende mineralen zoals lood of kwik kunnen in de watervoorziening terechtkomen, soms uit natuurlijke afzettingen onder de grond, of vaker door onjuiste verwijdering van verontreinigende stoffen. Lood kan via oude loden leidingen in het drinkwater terechtkomen.

De EPA heeft minimale testschema's opgesteld voor specifieke verontreinigende stoffen om ervoor te zorgen dat de niveaus veilig blijven. Toch zijn sommige mensen mogelijk kwetsbaarder dan andere voor mogelijke schade veroorzaakt door waterverontreinigingen, waaronder:

 • Mensen die chemotherapie ondergaan
 • Mensen met hiv/aids
 • Patiënten transplanteren
 • Kinderen en zuigelingen
 • Zwangere vrouwen en hun foetussen

Voor 1 juli van elk jaar zijn openbare waterleveranciers verplicht om hun klanten een drinkwaterkwaliteitsrapport te sturen, ook wel een consumentenvertrouwenrapport of CCR genoemd. In het rapport staat waar uw water vandaan komt en wat erin zit. Als u er geen krijgt of kwijt bent, kunt u een exemplaar opvragen bij uw plaatselijke waterleverancier. Veel rapporten zijn online te vinden. Als u na het lezen van uw rapport nog vragen heeft, kunt u uw waterleverancier bellen voor meer informatie.

U kunt ook de Safe Drinking Water Hotline van de EPA bellen op (800) 426-4791 voor informatie en vragen over de kwaliteit en veiligheid van drinkwater.

Bronwater: veiligheid en kwaliteit

Voor bijna 1 op de 7 Amerikanen is een privéput de primaire bron van drinkwater. Privéputten worden niet gereguleerd door de EPA. De veiligheid van bronwater kan door veel factoren worden beïnvloed, waaronder:

 • Hoe de put is gebouwd
 • Waar het zich bevindt
 • Hoe het wordt onderhouden
 • De kwaliteit van de watervoerende laag die de put voedt
 • Menselijke activiteiten in uw omgeving

De EPA raadt aan om met lokale experts te praten, uw bronwater regelmatig te laten testen en problemen niet onopgemerkt te laten.

Flessenwater: veiligheid en kwaliteit

Volgens de Beverage Marketing Corporation dronken Amerikanen in 2018 13,8 miljard liter flessenwater, een stijging van 5% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Een argument dat wordt aangevoerd voor het gebruik van flessenwater is de veiligheid ervan, maar er is niet dezelfde veiligheidsgarantie voor flessenwater als voor het water in je kraan.

De FDA reguleert flessenwater als voedsel. Dat betekent dat het identificatie van de bron (bron, mineraal) vereist, toegestane niveaus van chemische, fysische, microbiële en radiologische verontreinigingen reguleert, Good Manufacturing Practice-normen vereist voor koken en bottelen, en etikettering reguleert.

De FDA heeft echter niet de mogelijkheid om toezicht te houden op een verplicht testprogramma zoals de EPA doet met openbare waterleveranciers. Dus hoewel het een terugroepactie voor flessenwater kan bestellen zodra er een probleem is gevonden, is er geen garantie dat de fles water die u hebt gekocht veilig is.

Waterkwaliteit: verontreinigingen in de leidingen

Af en toe kan uw leidingwater vervuild raken als gevolg van breuken in de waterleiding, hoewel een van de grootste problemen is dat er lood uit leidingen in het water terechtkomt. Zelfs ''loodvrije'' leidingen kunnen wel 8% lood bevatten.

De beste manier om te voorkomen dat je lood uit kraanwater consumeert, is door alleen water uit de koude kraan te gebruiken om te drinken, koken en babyvoeding te maken en het water een minuut te laten lopen voordat je het gebruikt.

Gezondheidseffecten van het drinken van verontreinigd water

Hoe verontreinigd water uw gezondheid beïnvloedt, hangt af van het type verontreinigingen. Bijvoorbeeld:

 • Cryptosporidium is een ziekteverwekker die soms in watervoorraden terechtkomt. Het kan een gastro-intestinale aandoening veroorzaken die fataal kan zijn.
 • Nitraten kunnen water verontreinigen en een onmiddellijke bedreiging vormen voor baby's. In de darmen worden nitraten omgezet in nitrieten, die voorkomen dat bloed zuurstof transporteert. Een enzym dat in het systeem van oudere kinderen aanwezig is, herstelt het vermogen van het bloed om zuurstof te vervoeren.
 • Lood kan bij zuigelingen en kinderen zowel lichamelijke als geestelijke ontwikkelingsproblemen veroorzaken. Volwassenen die een aantal jaren met lood vervuild water hebben gedronken, kunnen nierproblemen en hoge bloeddruk krijgen.

Maakt kokend verontreinigd water het veilig om te drinken? Het hangt af van de verontreiniging. Kokend water kan ziektekiemen doden, maar zaken als lood, nitraten en pesticiden worden niet aangetast. En aangezien koken het watervolume vermindert, verhoogt het de concentratie van die verontreinigingen.

Waterkwaliteit en waterfilters

Om hun drinkwater veiliger te maken, gebruiken sommige mensen thuis waterfilters. Er zijn vier hoofdsoorten:

 • Actieve koolstoffilters kunnen bepaalde organische verontreinigingen verwijderen die de smaak en geur beïnvloeden. Sommige systemen zijn ook ontworpen om bijproducten van chlorering, oplosmiddelen en pesticiden of bepaalde metalen zoals koper of lood te verwijderen.
 • Ionenwisselaars met geactiveerd aluminiumoxide kunnen mineralen zoals calcium en magnesium verwijderen, die water hard maken. Dit wordt vaak gebruikt in combinatie met een andere filtratiemethode, zoals koolstofabsorptie of omgekeerde osmose.
 • Omgekeerde osmose-eenheden met koolstof kunnen nitraten en natrium verwijderen, evenals pesticiden, fluoride, chloride en petrochemicaliën.
 • Destillatie-eenheden koken water en condenseren de stoom, waardoor gedestilleerd water ontstaat.

Geen enkel systeem zal alle waterverontreinigingen verwijderen. Als u toch besluit een systeem te installeren, laat u dan eerst uw water testen door een gecertificeerd laboratorium om erachter te komen wat er in uw water zit.

Welk waterfiltersysteem u ook kiest, u moet het onderhouden; anders hopen verontreinigingen zich op in het filter en wordt de waterkwaliteit slechter dan zonder het filter.

Het is belangrijk om te weten dat een waterfilter voor thuis je niet beschermt tegen water dat onveilig is verklaard. Als dat bij u in de buurt gebeurt, volg dan het advies van uw plaatselijke waterschappen totdat het water weer veilig is verklaard om te drinken.

Advies voor het koken van water

De gezondheidsfunctionarissen van uw gemeenschap kunnen een kookwateradvies geven. Als dit gebeurt, betekent dit dat het water in uw omgeving mogelijk ziektekiemen bevat die u ziek kunnen maken. In deze gevallen kun je het beste flessenwater gebruiken of kraanwater koken voordat je het gebruikt.

Gewoonlijk bevatten kookwateradviezen waarschuwingen voor:

 • Gebruik flessenwater om voedsel schoon te maken en te koken
 • Als je geen flessenwater hebt, breng dan kraanwater aan de kook gedurende 1 minuut of 3 minuten als je op een hoogte van meer dan 2000 voet bent. Laat het water afkoelen voordat je het gebruikt.
 • Zorg ervoor dat je kraanwater kookt, ook al is het gefilterd.
 • Vermijd water van alles dat op uw waterleiding is aangesloten (zoals ijs of water uit uw koelkast).
 • Borstvoeding zuigelingen, indien mogelijk. Of gebruik een kant-en-klare formule.

U wilt bepaalde adviezen opvolgen voor water dat niet is gedronken of ook is gebruikt om te koken. Deze omvatten richtlijnen voor:

Je handen wassen.U kunt meestal nog steeds kraanwater en zeep gebruiken om uw handen te reinigen in een kookwateradvies. Scrub minimaal 20 seconden met water en zeep en spoel je handen goed af onder stromend water. Als u geen zeep en water kunt gebruiken, gebruik dan een handdesinfecterend middel op basis van alcohol met ten minste 60% alcohol.

Volg de richtlijnen van de gezondheid functionarissen van uw gemeenschap.

Je tanden poetsen.Gebruik gekookt en afgekoeld water of flessenwater om je tanden te poetsen. Gebruik nooit kraanwater zonder het te koken tijdens een kookwateradvies.

Baden of douchen.Slik geen water door tijdens het baden of douchen. Wees zeer voorzichtig wanneer u baby's of jonge kinderen in bad doet. Het is een goed idee om ze een sponsbad te geven voor extra veiligheid.

Afwassen.Als ze beschikbaar zijn, gebruik dan wegwerpborden, bestek en kopjes tijdens een kookadvies. Gewoonlijk zijn huishoudelijke vaatwassers veilig als de laatste spoeltemperatuur minstens 150 graden Fahrenheit bereikt of als de vaatwasser een ontsmettingscyclus heeft

Zorg ervoor dat u alle babyflessen ontsmet. Als je andere gerechten met de hand wilt afwassen, was en spoel ze dan af met heet water. Gebruik in een aparte ruimte 1 theelepel ongeparfumeerd bleekmiddel voor huishoudelijk gebruik voor elke liter warm water. Week de afgespoelde vaat hier minimaal een minuut in en laat ze aan de lucht drogen voordat je ze gebruikt.

Schoonmaak.Reinig kinderspeelgoed en oppervlakken met flessenwater, gekookt water of water dat is gedesinfecteerd met bleekmiddel.

De was.U kunt uw kleding wassen zoals u gewend bent.

Zorgen voor uw huisdieren.Uw huisdieren kunnen ook ziek worden van ziektekiemen in het water. Geef uw huisdieren geen ander soort ijs of water dat uit uw waterlijn komt. Geef ze flessenwater of water dat is gekookt en afgekoeld. Breng het water gedurende 1 minuut aan de kook, of 3 minuten als je meer dan 2000 meter hoog bent.

Planten verzorgen.Kraanwater is prima voor planten in huis of buiten in je tuin.

Goedkope waterzuivering

Waterzuivering kan kostbaar zijn. Elk jaar sterven meer dan een miljoen mensen door problemen die verband houden met slecht gezuiverd water. Maar er zijn goedkope waterzuiveringsopties die dit kunnen helpen stoppen.

In gebieden die geen toegang hebben tot gemeenschapsbrede waterzuiveringssystemen, is koken de veiligste en zekerste manier om uw water te zuiveren.

Een andere manier is om zonnesterilisatie te gebruiken: vul een doorzichtige plastic fles met water, schud het om zuurstof te mengen en laat het gedurende minstens 6 uur in fel zonlicht staan. Het UV-licht en de warmte van de zon doden microben die je ziek kunnen maken.

Natuurrampen

Na een natuurramp kan het water in uw gemeente gevaarlijk zijn. Het gebrek aan water en toiletten, problemen met sanitaire voorzieningen en beschadigde waterputten kunnen het risico op ziekte in het water vergroten.

Na een natuurramp is het belangrijk om het advies van de gezondheidsfunctionarissen van uw gemeenschap op te volgen. In aanvulling:

 • Vermijd water waarvan u denkt dat het verontreinigd is. Drink niet, poets je tanden, was je handen, was de afwas, was of bereid geen eten, maak geen babyvoeding of maak er geen ijs mee.
 • Blijf bij gebotteld, behandeld of gekookt water om te drinken, koken en schoonmaken.
 • Blijf uit de buurt van alcohol, omdat het je lichaam uitdroogt en ervoor zorgt dat je meer water nodig hebt.
 • Natuurrampen kunnen putten overstromen of beschadigen. Als je water uit een put gebruikt, kook je water of gebruik je water uit een veilige bron, zoals flessenwater, totdat je er zeker van bent dat je put niet beschadigd is of dat je reparaties hebt uitgevoerd. Informeer bij de lokale autoriteiten hoe u het water uit uw bron kunt testen.
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated: 01/10/2023

Views: 5569

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.