Als je kolibrievoeders in je tuin hebt, dan ben je dat waarschijnlijk ookje eigen nectar maken. Een van de meest voorkomende vragen die ik zie als het gaat om het maken van je eigen kolibrievoer, is: moet je het water koken? Het antwoord is dat je het kunt als je wilt, maar nee, het is niet nodig.
Moet je het water koken bij het maken van kolibrievoer?
Ik heb veel discussie over dit onderwerp gezien.zegt Audubon;
"Het is niet nodig om het water te koken, maar houd extra nectar gekoeld en leeg de feeder om de paar dagen, vaker bij warm weer."
Er zijn drie belangrijke redenen waarom mensen denken dat het nodig is om het water te koken dat wordt gebruikt om nectar te maken. Laten we een beetje onderzoek doen naar deze ideeën. Hier zijn de opsommingstekens, en hieronder zullen we ze allemaal diep duiken.
Belangrijkste leerpunten
- Zolang het water uit je kraan veilig is om te drinken, is het ook veilig voor kolibries. Koken is niet nodig om extra onzuiverheden te verwijderen. Als u echter om veiligheidsredenen flessen of gefilterd water gebruikt om te drinken in plaats van uw kraan, moet u dat ook gebruiken voor uw nectar.
- Kolibries besmetten de nectar gewoon door hun snavel erin te steken om te drinken. Daarom maakt koken van tevoren om te proberen te beginnen met een "steriele" lei en om bederf te voorkomen, geen significant verschil.
- Het duurt even voordat het water kookt en de nectar na het mixen is afgekoeld tot kamertemperatuur. Het is al die extra tijd meestal niet waard, en suiker in de juiste verhouding van 1:4 lost binnen enkele minuten op in water op kamertemperatuur als je het roert.
Verwijdert kokend water voor kolibrienectar onzuiverheden?
We weten allemaal dat kraanwater niet 100% zuiver is en kleine hoeveelheden onzuiverheden kan bevatten. Sommige mensen geloven dat deze onzuiverheden kolibries kunnen verwonden en dat het koken van het water het voor hen veiliger maakt om te consumeren.
Kokend water kan micro-organismen verwijderen en chloor helpen afvoeren, maar verwijdert niet veel meer. Gemeentelijk kraanwater moet strikte richtlijnen volgen om ervoor te zorgen dat het wordt behandeld en gefilterd om veilig te zijn voor menselijke consumptie.
Natuurlijk zijn het lichaam van een kolibrie en een menselijk lichaam niet hetzelfde. Maar er zijn geen diepgaande studies gedaan om precieze "veilige consumptieniveaus" voor kolibries van verschillende wateronzuiverheden te bepalen. Audubon, rehabilitators van kolibries en andere gerenommeerde organisaties zijn het er echter over eens dat als uw kraanwater veilig is om te drinken, het ook veilig is voor kolibries.
De waterkwaliteit doet ertoe
Ik weet dat sommigen van jullie ervoor kiezen om geen water rechtstreeks uit de kraan te drinken. Elk huis is anders en u kunt lokale problemen hebben met hard water, bronwater, hoog ijzergehalte, hoog chloorgehalte of andere bekende verontreinigende stoffen. Als u een alternatieve waterbron gebruikt om in uw huis te drinken (flessenwater, gefilterd water enz.), gebruik dan datzelfde water om uw nectar te maken.
Dat is een redelijk veilige vuistregel, maak alleen nectar met water dat je comfortabel zou kunnen drinken.
Zal het koken van het water de nectar langer vers houden?
Nectarblikje kolibriebederven vrij snel, vooral bij warm weer. De warme, suikerrijke omgeving is een broedplaats voor schimmels, schimmels en bacteriën. Deze micro-organismen eten en verteren suiker en creëren bijproducten zoals zuren en alcoholen. Nectar kan troebel, draderig, verkleurd en onveilig worden voor consumptie door kolibries. Bij extreem warm weer kan dit met 1-2 dagen gebeuren!
Hierdoor klinkt het idee om je water te koken slim, om je nectar te steriliseren en mogelijke micro-organismen te doden. Het probleem hier is dat zelfs de meest steriele nectar niet lang steriel blijft.
Zodra je hem naar buiten brengt, brengen de voedingspoorten de nectar in contact met lucht, die allerlei verontreinigingen, schimmels en schimmelsporen kan bevatten. Maar meer nog, de kolibries vervuilen zelf de nectar!

De snavel van een kolibrie is geen schoon oppervlak. Ze steken het in bloemen en krijgen er stuifmeel overheen, vegen hun snavel af aan takken en bladeren, maken hun veren schoon en halen er mijten en vuil mee weg, vangen insecten... je snapt het wel. Van nature dragen ze kleine stukjes bacteriën en andere micro-organismen op hun snavel, die ze vervolgens meerdere keren per dag in de nectar bij uw voerbak steken.
Het heeft dus echt geen zin om het water te koken om de levensduur van de nectar te verlengen, omdat de handeling van een kolibrie die uit je voeder drinkt, het onmiddellijk zal besmetten.
Moet je het water koken om de suiker te laten oplossen?
Tenzij u erg koud water gebruikt, zou het oplossen van de suiker geen probleem moeten zijn. Lauwwarm water uit de kraan en roeren of schudden zou de suiker in slechts een minuut of twee moeten oplossen. Vergeet niet dat u alleen gewone witte tafelsuiker zou moeten gebruiken. Deze kristallen zijn meestal vrij klein en soms kun je zelfs "extra fijne" korrels vinden. Smithsonian's National Zoo & Conservation Biology Institutezegt:
“Nee, het water voor je nectar hoeft niet gekookt te worden. Zorg er wel voor dat u uw mengsel roert of schudt totdat de suiker volledig in het water is opgelost.
Ik gebruik graag een kan en een lepel. Doe eerst het water in de kan en voeg dan al roerend langzaam de suiker toe. Het kost me nooit meer dan een paar minuten om de suiker op te lossen. In feite duurt het waarschijnlijk langer voordat het water kookt dan om het mengsel zelf te roeren.
Sommige mensen vinden het goed om 2 kopjes heet kraanwater te gebruiken om de suiker op te lossen en vervolgens 2 kopjes koud kraanwater toe te voegen om de oplossing op kamertemperatuur te brengen. (Vergeet niet dat de verhouding tussen suiker en water 1:4 is)
Bovendien wil je geen superhete nectar in je feeders stoppen. U kunt het plastic op de voerbak kromtrekken of de tong van de kolibrie verbranden. Je zou dus nog meer tijd moeten besteden aan het wachten tot de nectar is afgekoeld tot kamertemperatuur voordat je de feeder opnieuw vult als je hem kookt.
Als je kookt, onthoud dan deze belangrijke tips
Als je je, ondanks alles wat ik hier heb gezegd, gewoon beter voelt om je water te koken, dan is dat oké! Zorg ervoor dat u op deze twee dingen let -
- Houd de juiste verhouding aan.Als u uw water meet voordat u het kookt, kan er te veel ervan verdampen tijdens het kookproces en uiteindelijk uw meting weggooien, wat resulteert in een nectar waar het suikergehalte te hoog is. Zorg ervoor dat je iets meer water kookt dan je nodig hebt en meet het dan afnau bent klaar met koken om de juiste verhouding van 1 deel suiker tot 4 delen water te garanderen.
- Laat het afkoelen voordat je je feeders vult.Zoals we hierboven vermeldden, als de nectar bijna kookt wanneer je je feeder bijvult, loop je het risico dat de feeder smelt als deze van plastic is. Of erger nog, de tong van een kolibrie verwonden en daardoor zijn vermogen om te eten. Laat de nectar altijd eerst afkoelen tot kamertemperatuur.
Conclusie
Het veiligste wat u voor uw kolibries kunt doen, is ervoor zorgen dat uw nectar en voeders schoon en onbedorven zijn. Soms veranderen mensen hun nectar niet vaak genoeg omdat ze het gevoel hebben dat ze geen tijd hebben. Door te laten zien dat je het water niet hoeft te koken, zul je hopelijk zien dat je in slechts een paar minuten een nieuwe partij nectar kunt maken en dat je vaker verse nectar kunt neerzetten.