Meer informatie over veelvoorkomende waterverontreinigingen in huis (2023)

Of uw huis nu water krijgt van een gemeentelijk centrum of een privébron, er is geen garantie dat het veilig is om te drinken. Enkele van de meest voorkomende verontreinigende stoffen in leidingwater die we zien, komen daadwerkelijk in de waterbron van uw huis terecht nadat deze een behandelingsfaciliteit heeft verlaten.

Hoezeer een waterfilter of ontharder ook uw oplossing voor waterverontreiniging kan zijn, u moet ervoor zorgen dat u een systeem gebruikt dat effectief verwijdert wat er in uw water zit. En die lijst met potentiële bedreigingen voor ons water is lang.

Wat zijn de meest voorkomende verontreinigende stoffen in leidingwater?

 • Chloor
 • IJzer - ijzerhoudend en ijzerhoudend
 • Mangaan
 • Waterstofsulfide
 • sedimenten
 • Verhoogde zure niveaus
 • Arseen
 • Leiding
 • Nitraten
 • Microbiologie
 • Geneesmiddelen

Laten we in de bovenstaande lijst duiken en meer te weten komen over elk effect van waterverontreiniging en hoe u een behandelingsoplossing kunt vinden.

Soorten kraanwaterverontreiniging: effecten en oplossingen

Hard water


Je weet dat je hard water hebt als je nog steeds iets op je huid voelt nadat je gedoucht hebt of je handen wast. Het gevoel is beschreven als slijmerig, plakkerig en schilferig. Dit betekent dat er meer zeep wordt gebruikt tijdens het schoonmaken, een drogere huid na het wassen en meer kalkaanslag in je hele huis, wat je overal opmerkt, van je waterleidingen tot je keukenkraan.

Hard water voelt zo aan vanwege het hoge aantal mineralen. Voordat het het waterzuiveringscentrum van uw stad bereikt, absorbeert water op natuurlijke wijze calcium en magnesium tijdens het reizen. Sommige gebieden hebben hogere aantallen van deze mineralen dan andere. Daaromhard water niveaus variëren in de Verenigde Staten.

Behalve dat je huid plakkerig aanvoelt, zijn er verschillende andere effecten van hard water:

 • Overgebleven resten verzamelen zich in uw douche en andere waterverbruikende apparaten
 • Kalkaanslag op kranen en afvoeren
 • Saaiere kleding en wasgoed dat knapperig en versleten aanvoelt
 • Zeep schuimt niet goed omdat hard water de activering belemmert
 • Hogere energierekening doordat de kalk in leidingen ervoor zorgt dat het opwarmen van je water meer tijd kost
 • Lagere waterdruk

De enige oplossing voor hard water die u tijd en geld bespaart, is de aanschaf van een vervangende waterontharder. Maar simpelweg naar de winkel gaan en het eerste kopen wat je ziet, is niet de oplossing. Neem contact op met een van onze waterexperts zodat ze bij u thuis kunnen komen testen hoe hard uw water is. Van daaruit kunnen ze de beste oplossing voor uw probleem met hard water voorstellen.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Chloor en chlooramines

Chloor heeft een heel aparte geur. Als je ooit in een openbaar zwembad bent gaan zwemmen of in een bubbelbad hebt gezeten, heeft het water een opmerkelijke geur vanwege de aanwezigheid van chloor. Veel huishoudelijke schoonmaakproducten zoals bleekmiddel dragen ook deze geur.

Zwembadwater ruikt niet voor niets naar chloor. De chemische stof is een ontsmettingsmiddel. Chloor zorgt ervoor dat er geen bacteriën in het water drijven die schadelijk kunnen zijn voor degenen die van het zwembad genieten.

Het toevoegen van kleine hoeveelheden chloor aan drinkwater gebeurt om dezelfde reden. DeAgentschap voor Milieubeschermingstaat bepaalde niveaus van chloor in het water toe in stadsbehandelingscentra, dus wanneer het water uw huis bereikt, is het bacterievrij.

Veel van deze faciliteiten gebruiken chlooramines, een combinatie van chloor en ammoniak. Te veel van deze verontreiniging kan er echter voor zorgen dat uw water onaantrekkelijk ruikt en smaakt. Het kan ook je ogen en huid irriteren, vooral voor mensen die aan eczeem lijden.

De beste oplossing voor het verwijderen van chlooramines is het vinden van een waterfiltratiesysteem dat geschikt is voor uw huis. Onze waterexperts kunnen het exacte systeem voor uw chloorprobleem lokaliseren door uw water te testen.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Ijzer

IJzer is overal en vormt 5 procent van de aardkorst. Maar het hoort niet in je water te zitten. Je kunt zien dat het er is als het een metaalachtige smaak en geur heeft. Als u roestachtige vlekken op uw afvoer en waterverbruikende apparaten opmerkt, is ijzer waarschijnlijk de boosdoener.

Uw water kan 1 van 2 verschillende soorten ijzerverontreiniging bevatten:

 1. IJzerhoudend ijzervervuiling is duidelijk voor het oog als het uit de kraan komt. Nadat het in een toiletpot of glas is neergedaald, wordt het rood of bruin.
 2. IJzervervuiling kleurt uw water naar een geelachtig rood zodra het uit de kraan komt. Het is ook bekend als "rood waterijzer".

IJzerverontreiniging begint tijdens de natuurlijke cyclus van water. Wanneer water over ijzerhoudende rotsen stroomt - 5 procent van de aardkorst - worden ijzerverontreinigingen tijdens het hele behandelingsproces en in uw huis meegevoerd.

IJzerverontreiniging kan de functie van alledaagse voorwerpen, van douchekoppen tot aanrechtkranen, aantasten. IJzer verzamelt zich aan de monding van kranen waardoor ze verstopt raken. IJzer verstopt ook leidingen, waardoor uw sanitair inefficiënt wordt, wat hogere energierekeningen betekent.

Een speciaal filter en/of een waterontharder is de beste oplossing voor ijzerverontreiniging in uw water. Onze waterexperts kunnen het probleem voor u identificeren en ervoor zorgen dat u de meest effectieve oplossing kiest.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Mangaan

Mangaan is 1 van de 2 boosdoeners achter hard water. Het is een essentieel mineraal en komt van nature voor in bodems en rotsen. De natuur en de mensheid hebben dit mineraal nodig om te bestaan, maar grote hoeveelheden ervan kunnen ongezond zijn.

Mangaanconcentraties worden gemeten in delen per miljoen. Als mangaan hoger is dan 0,5 ppm, kan uw water metaalachtig gaan smaken en bruine vlekken achterlaten rond de gootstenen van uw huis. Als uw water uit een privébron komt, kunnen de concentraties van deze waterverontreiniging oplopen tot 3 ppm. Hierdoor zal elk apparaat dat water gebruikt snel verkleuren.

Omdat mangaan zich van nature in water ophoopt, kan een waterontharder de oplossing zijn die u nodig heeft voor deze verontreiniging.

Helaas, als het mangaangehalte te hoog is, zal het je water direct uit de kraan verkleuren. Als dit gebeurt, hebt u een effectievere oplossing nodig. Onze waterexperts kunnen u helpen het filtersysteem te vinden waarmee u het mangaangehalte in het water van uw huis drastisch kunt verlagen.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Waterstofsulfide

Ruik je rotte eieren in je water? Waterstofsulfide is in uw water geïnfiltreerd. Er zijn 2 manieren waarop dit kan zijn gebeurd. Eerst moet je weten waar waterstofsulfide ontstaat.

Dit scherpe gas ontstaat uit natuurlijk rottend organisch materiaal, zoals de overblijfselen van dode planten of dieren en hun afvalproducten. Het gas komt pas vrij als het vloeibaar is, of dat nu via rioolwater, warmwaterbronnen of vloeibare mest is. Het kan ook zijngewonnen uit aardolieproducten.

Als je je ooit hebt afgevraagd "waarom stinkt mijn boiler?" - het is waterstofsulfidegas. Dit is de eerste manier waarop waterstofsulfide in uw water terechtkomt. Een voor de hand liggend teken dat u uw boiler moet onderhouden, is als het warme water van uw huis naar zwavel ruikt.

Als er sporen van het gas in uw koude water aanwezig zijn, komt het waterstofsulfide tot leven in corrosieve leidingen die water naar uw huis voeren. Dit kan een dure oplossing zijn. Neem contact op met onze waterexperts voordat u uw bank kapot maakt, zodat zij het juiste filtersysteem kunnen vinden dat deze penetrante geur zal verwijderen.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Sediment en troebel water

Wat zie je als je een glas water inschenkt? Vormen zich belletjes die snel verdwijnen nadat u het glas hebt neergezet? Of blijft er een paar minuten een wolk hangen voordat het water eindelijk bezinkt en helder wordt?

Als uw water zich meer als het laatste gedraagt, is er bezinksel in uw water aanwezig. De vertroebeling wordt veroorzaakt doordat vuil of ander anorganisch materiaal zijn weg vindt naar privéputten of doordat het in een watervoorziening terechtkomt voordat het een waterzuiveringsinstallatie bereikt.

Deze verontreinigingen kunnen later leiden tot problemen met de leidingen als ze onbehandeld blijven. Het sediment hoopt zich op in leidingen en afvoeren, waardoor de waterstroom stopt. Hoe meer het bezinksel zich verzamelt, hoe harder het wordt voor kleding en waterverbruikende apparaten.

U kunt bezinksel uit uw water verwijderen door onze waterexperts te vragen hoe erg de vervuiling is en vervolgens de juiste filteroplossing voor uw huis te vinden.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Lage pH

pH is een schaal van 0-14 die wordt gebruikt om de zuurgraad in een oplossing te meten. Hoe lager het getal, hoe zuurder en hoe hoger het getal, hoe basischer. Aangezien water een oplossing is, zou de pH van zuiver water een 7 of neutraal moeten zijn. Wanneer dat aantal afneemt, wordt het zuurder en schadelijker.

Water kan zuur wordendankzij vervuiling. Atmosferische kooldioxide of zure regenval kan zuiver water snel veranderen in een zure oplossing. Als uw water afkomstig is van een bron in de buurt van een fabriek of mijnbouwfaciliteit, is de kans groter dat uw water een lage pH heeft.

Je zult merken dat je water zuurder wordt naarmate het meer naar metaal smaakt. U kunt ook de effecten van een lage pH zien als er blauwgroene vlekken verschijnen in de buurt van kranen, afvoeren of in uw toilettank.

De vlek maakt het ijzer of koper zwak omdat de zuurgraad het materiaal aantast en kostbare schade aan uw boiler en andere armaturen kan veroorzaken.

Neem contact op met een van onze waterexperts om de pH-waarde van uw water te testen. Zij bieden u de juiste oplossing voor uw zuurwaterprobleem.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Arseen

Arseenwaterverontreiniging is om verschillende redenen gevaarlijk. Deze chemische stof is geur- en smaakloos. Het is ook kankerverwekkend voor de mens en kan je doden.

Dus hoe komt het in de eerste plaats in uw water terecht? Arseen komt van nature voor in de bodem, lucht en planten en dieren. Het wordt ook gebruikt in metalen, medicijnen, halfgeleiders en schoonmaakproducten. Het meeste industriële arseen wordt echter aangetroffen in houtverduurzamingsmiddelen.

Wanneer deze materialen zich in of nabij een waterreserve bevinden, is het waarschijnlijk dat het arseen de bron zal verontreinigen. Niveaus van arseen zijn al gevonden in de westelijke, midwestelijke en noordoostelijke regio's van de Verenigde Staten. Ze worden nauwlettend beheerd in waterzuiveringscentra. Dit is niet altijd het geval voor personen die water uit een privéput halen.

Als u wilt dat uw water wordt getest op arseen, moet het naar een door de staat gecertificeerd laboratorium worden gestuurd. Onze waterexperts kunnen het proces voor u op gang brengen en u helpen kiezen welk filtersysteem u nodig heeft om u te beschermen tegen deze gevaarlijke chemische stof.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Leiding

De samenleving realiseerde zich traag de gevaren van loodverontreiniging. Huizen die vóór de jaren 1920 in het hele land werden gebouwd, werden gebouwd met loden leidingen. Er werden ook loden leidingen aangelegd onder stadsstraten die huizen met openbare waterdistributiecentra verbond. Na de jaren 20 gebruikten sommige bouwers nog steeds loden leidingen tot 1986, toen loden leidingen werden verboden door nationale veiligheidsvoorschriften voor loodgieterswerk.

We zijn bijna 100 jaar verder sinds de samenleving tot bezinning kwam met loodverontreiniging, maaru kunt nog steeds worden bedreigd door deze gevaarlijke stof. Loden waterleidingen zijn er nog steeds en als ze beginnen te corroderen in de waterleiding van uw huis, kunt u in de problemen komen.

Lood is een giftig metaal dat de ontwikkeling van kinderen vertraagt ​​en het immuunsysteem van mensen van alle leeftijden aantast. Er zijn tal van andere gezondheidsrisico's:

 • Verlies van eetlust
 • Slapeloosheid
 • Gehoorverlies
 • Neurologische schade
 • Orgaanfalen

Lood voegt een metaalachtige smaak toe aan uw water, hoewel het nog steeds aanwezig kan zijn zonder dat u het weet. Om het zeker te weten, laat je water testen of neem contact op met een van onze waterexperts. Zij zullen uw water testen en de beste oplossing voor waterfiltratie aanbevelen om u en uw gezin te beschermen.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Nitraten

Nitraten zijn essentieel voor onze voedselvoorziening. Ze komen voor in meststoffen die boeren helpen door de grond aan te vullen na een lang groeiseizoen. Maar dezelfde nitraten die de bodem helpen herstellen, zijn giftig als ze rechtstreeks in de voedselketen terechtkomen. Dit gebeurt wanneer nitraatafvoer in onze watervoorziening terechtkomt.

Vanwege het uitgebreide gebruik in landbouw- en plattelandsgemeenschappen, komt nitraatwaterverontreiniging vaker voor in steden naast uitgestrekte landbouwgronden. Geïrrigeerd water dat kunstmest bevat, is meestal de oorzaak van verontreiniging. Nitraten kunnen net zo gemakkelijk oppervlakte- en grondwaterbronnen binnendringen als sediment.

Planten reageren goed op nitraten in kunstmest. Mensen hebben de tegenovergestelde reactie met aandoeningen zoals:

 • Orgaanfalen
 • Vertraagde ontwikkeling bij kinderen
 • Problemen met het voortplantingssysteem

Als u in een landelijk gebied woont dat is getroffen door nitraatwaterverontreiniging, kan het duur zijn en kan het lang duren om het probleem op te lossen. Neem contact op met onze waterexperts als u zich zorgen maakt over nitraatverontreiniging, zodat zij het water in uw huis kunnen testen en u naar de juiste filteroplossing kunnen begeleiden.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Microben

Net als waterstofsulfide begint microbiologische waterverontreiniging met de afbraak van organisch materiaal. Deze micro-organismen worden in onze watervoorziening gebracht door dode of rottende planten en dieren, rioolwater en afval.

Dit type microbiologische verontreiniging produceert bacteriën die in een grote waterzuiveringsinstallatie kunnen worden geëlimineerd, maar die bij particuliere bronnen moeilijk te verwijderen zijn. De bacteriën zijn niet te zien of te ruiken. De beste manier om te zien of uw water verontreinigd is, is door een monster naar een laboratorium te sturen voor onderzoek.

Wanneer microbiologische verontreiniging wordt veroorzaakt door organisch materiaal zoals algen, zal uw water gaan ruiken naar vis en mogelijk muf. Kleine hoeveelheden van dit soort vervuiling zijn niet zo schadelijk als lood, maar u kunt het toch verwijderen met een thuisfiltersysteem.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Geneesmiddelen

Een 2016Wetenschap Directe studieontdekte 47 verschillende geneesmiddelen in de watermonsters van het onderzoek. Er werden minder geneesmiddelen gedetecteerd na het testen van het water nadat het was behandeld, maar toch bleef er enige medicijnverontreiniging bestaan. Nog verrassender is het feit dat er in de Verenigde Staten geen regelgeving is met betrekking tot farmaceutische besmetting.

Het goede nieuws is dat er nog geen verband bestaat tussen dit soort besmettingen om de gezondheidsrisico's te vergroten. Er zijn echter zorgen dat verontreinigd water kan interageren met voorgeschreven medicijnen die patiënten gebruiken, waardoor een schadelijke combinatie van medicijnen ontstaat.

Het is nog vroeg voor wetenschappers en waterexperts om de effecten van farmaceutische waterverontreiniging te bepalen, maar u kunt uw steentje bijdragen om dit te voorkomen door ongebruikte medicatie op verantwoorde wijze weg te gooien in plaats van ze gewoon weg te gooien.

Onze lokale waterexperts kunnen uw huis ook voorzien van filtratiesystemen die de potentiële schade kunnen verminderen die wordt aangetroffen in opgeloste geneesmiddelen in uw water.

NEEM CONTACT OP MET UW LOKALE PRO

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated: 17/09/2023

Views: 5573

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.