Hoeveel moet u betalen voor een diamant van een halve karaat? | Kwaliteit diamanten (2023)

26 mei 2023

Als u op zoek bent naar een diamant van een halve karaat – misschien voor een verlovingsring – dan kan het een mijnenveld zijn om uit te zoeken wat een 'goede' prijs is. Diamantprijzen variëren enorm en de prijzen van halve karaat diamanten zijn geen uitzondering. Dus hoe stel je een redelijk budget vast?

In dit artikel bekijken we enkele factoren die van invloed zijn op de prijs van diamanten van een halve karaat, en leggen we uit hoe u de diamanten met de beste waarde voor uw geld kunt vinden.

Winkel voor losse natuurlijke diamanten van een halve karaat

Winkel voor losse lab-grown diamanten van een halve karaat

Laten we eerst wat vervelende basics uit de weg ruimen. Voel je vrij om dit stukje over te slaan als je al weet over karaat en wat de helft van een is.

Wat bedoelen we precies met een halve karaat?

Een diamant van een halve karaat is een diamant die precies 100 mg (milligram) weegt – dat is 1/10 van een gram.

Je bent misschien verschillende manieren tegengekomen om een ​​halve karaat te beschrijven, zoals:

  • diamant van een halve of ½ karaat
  • Diamant van 0,5 of 0,5 ct
  • Diamant met 50 punten (1 karaat = 100 punten)

Al deze termen betekenen precies hetzelfde.

Hoe groot is een diamant van een halve karaat?

Het verschilt. Het karaatgewicht van een diamant zegt eigenlijk heel weinig over de grootte, aangezien de grootte meer afhangt van de vorm van de diamant en de manier waarop deze is geslepen.

Bijvoorbeeld: stel je twee ijsbergen voor die beide 100.000 ton wegen. De ene is lang en smal, met het grootste deel van zijn gewicht onder water. De andere is breed, met een ondiepe basis. Van bovenaf gezien (zoals diamanten zijn), zal de eerste ijsberg er veel kleiner uitzien dan de tweede.

Dezelfde groottevariatie geldt voor diamanten (behalve dat diamanten over het algemeen minder pinguïns ondersteunen). Dit betekent dat het erg moeilijk is om de grootte van een diamant te bepalen aan de hand van het karaatgewicht.

Toch kunnen we dat met enig vertrouwen zeggeneen diamant van een halve karaatzal voor elke vorm tussen het volgende liggen:

Diamant vormMinimale grootteMaximumgrootteIdeale maat
Rond Briljant4,4 x 4,4 mm5,4 x 5,4 mm5,15 x 5,15 mm
Prinses4 x 4mm4,6 x 4,6 mm4,4 x 4,4 mm
Smaragd5,3 x 3,5 mm6,3 x 3,5 mm5,5 x 4 mm
Asscher4,2 x 4,2 mm4,6 x 4,6 mm4,5 x 4,5 mm
Markiezin7 x 4,1 mm8,5 x 4,1 mm8 x 4,1 mm
Peer6,3 x 4,3 mm7,8 x 4,3 mm7,3 x 4,3 mm
ovaal6 x 4,3 mm7,2 x 4,3 mm6,7 x 4,3 mm
Hart5 x 4,3 mm5,5 x 5,3 mm5,4 x 4,8 mm
Stralend4,3 x 4 mm6,1 x 4 mm5,5 x 4 mm
Kussen4,2 x 4,2 mm4,6 x 4,6 mm4,4 x 4,4 mm

Is een diamant van 0,5 karaat groot genoeg voor een verlovingsring?

Ja absoluut. Het is zelfs een zeer goede maat voor verlovingsringen – niet te groot en niet te klein. Precies goed, zoals Goudlokje zou zeggen. Een groot deel vandiamanten verlovingsringenzijn rond de halve karaat mark.

Handgeplukte halve karaat diamanten verlovingsringen

Diamanten van een halve karaat zijn ook perfect voor diamanten oorbellen, aangezien het paar samen een volle karaat vormt. (Een beetje zoals "Je maakt me compleet" voor diamanten. Aaah.)

Laten we nu verder gaan met de kwestie van de prijs van diamanten van een halve karaat.

Vraag: Hoeveel kost een diamant van ½ karaat?
A: Niet half zoveel als een diamant van 1 karaat!

Eigenlijk is dat meer waar dan je denkt. Het is goedkoper om twee diamanten van een halve karaat te kopen dan om één diamant van 1 karaat te kopen. Dat komt omdat grotere ruwe diamanten veel moeilijker te vinden en te ontginnen zijn in het wild.

En als je het nog niet geraden hebt, bestaat er niet zoiets als een eenvoudig antwoord op de vraag hoeveel diamanten van een halve karaat kosten. Diamanten komen niet met RRP's. Dat komt omdat karaatgewicht niet de enige factor is die de prijs bepaalt. Kwaliteit is net zo belangrijk, zo niet belangrijker. Een diamant van 0,5 karaat met zichtbare insluitsels en een vleugje kleur kost aanzienlijk minder dan een die onberispelijk en absoluut kleurloos is.

Maar je kwam hier op zoek naar een duidelijk antwoord, dus ik ga proberen er een te geven.

Het ballpark-antwoord:

Een snelle zoektocht van de meer dan 300.000 natuurlijke diamanten die vandaag op onze website staan ​​(ja, dat is opscheppen en nee, het was niet bedoeld om subtiel te zijn) onthult dat onze goedkoopste natuurlijke diamant van 0,5 karaat £ 425 kost (een brutale smaragd ) en onze duurste diamant van 0,5 karaat kost £ 4135 (een zeer briljante ronde).

Het antwoord op uw vraag "hoeveel kost een diamant van een halve karaat" ligt dus ergens tussen £ 425 en £ 4135 (op 26 mei 2023).

Dat is nogal een prijsklasse. Maar het illustreert een punt, namelijk dat de prijs van een diamant van een halve karaat kan zijn wat je maar wilt.

Zoek naar diamanten van een halve karaat onder de £1500

Een diamant van een halve karaat voor elke portemonnee

Het mooie van het kopen van een diamant is dat u nooit meer hoeft uit te geven dan u wilt. Dat komt omdat elke diamant iets anders is en ze allemaal op een ordelijke manier gerangschikt zijn, van de minst dure tot de meeste. In feite is er voor elk budget een sprankelende menigte potentiële diamantzoekers die strijden om uw aandacht, wat u tal van verrukkelijke keuzes geeft...

U kunt een diamant kiezen met de hoogste kwaliteit slijpvorm, of een diamant met een uitstekende kleur of helderheid. Of u kunt zich concentreren op afmetingen om de grootste steen van een halve karaat te krijgen die u kunt. (Al deze dingen sluiten elkaar trouwens niet uit.)

Je zou zelfs een diamant kunnen kiezen die minder dan een halve karaat weegt... wacht, wat?

Oh ja, dat is het andere belangrijke dat u moet weten over diamantprijzen.

Waarom mensen die verstand hebben van diamanten geen halve karaat kopen

(Of 1 karaat of 5 karaat, wat dat betreft.)

Het is een algemene regel dat er meer vraag is naar diamanten die wegenprecieseen halve karaat, een karaat of vijf karaat. Hierdoor kosten die diamanten meer (u betaalt dus een hogere prijs per karaat).

Diamantexperts weten dat als je het karaatgewicht een klein beetje verlaagt – van 0,50 karaat naar bijvoorbeeld 0,46 karaat – je heel wat geld kunt besparen zonder iets aan uiterlijk in te boeten.

Hier zijn twee vrijwel identieke diamantvrijwilligers om te demonstreren:

Diamant A, ook bekend als "Felicia"
Rond Briljant
0,50 karaat
F-kleur
VVS2 duidelijkheid
Gecertificeerd door GIA
9.50 DiamondScore
£ 1985


Diamant B, ook bekend als "Priscilla"
Rond Briljant
0,46 karaat
F-kleur
VVS2 duidelijkheid
Gecertificeerd door GIA
9.54 DiamondScore
£ 1640

Zoals u kunt zien, lijken deze diamanten erg op elkaar. Afgezien van enkele zeer kleine overwegingen, zijn ze in feite precies hetzelfde, behalve in karaatgewicht. En daarin is er slechts een verschil van vier punten. Toch kost Felicia je £ 345 meer dan Priscilla.

Of anders gezegd, Priscilla's prijs per karaat is £ 3565 (geef of neem een ​​cent) en Felicia's prijs per karaat is £ 3970!

Met de komst van in het laboratorium gekweekte diamanten, die qua chemische samenstelling identiek zijn (ja, een echte diamant), maar gemaakt onder extreme druk en temperatuur, waardoor het proces in de aardmantel wordt nagebootst. Je hebt een andere keuze en een totaal andere prijs!

Laten we eens kijken naar een derde vrijwilliger...

Diamant C, oftewel "Elvis"
Lab-gekweekt rond briljant
0,50 karaat
F-kleur
VVS2 duidelijkheid
Gecertificeerd door IGI
8.70 DiamondScore
£ 480

Toegegeven, de DiamondScore is niet zo hoog, maar het voordeel is een diamant voor een derde van de prijs... slechts £960 per karaat! Zeker het overwegen waard...

Als je je niets anders herinnert, onthoud dit dan

  • Er bestaat niet zoiets als een enkele prijs voor diamanten van een halve karaat
  • Prijs is gebaseerd op zowel kwaliteit als karaatgewicht
  • Twee diamanten van een halve karaat kosten minder dan een diamant van 1 karaat
  • Bespaar geld door diamanten net onder (of boven) de halve of hele karaatmarkering te kopen
  • Bespaar nog meer geld door een in het laboratorium gekweekte diamant te overwegen (of besteed het geld dat u bespaart aan een grotere diamant!)

Uiteindelijk zou het karaatgewicht niet uw enige overweging moeten zijn. Ja, u kunt misschien een goedkope diamant van een halve karaat krijgen, maar als deze van slechte kwaliteit is (wat waarschijnlijk het geval is), dan koopt u in wezen erg duur glas.

Mijn advies is om een ​​halve karaat als uitgangspunt te nemen, je zoekopdracht een beetje aan te passen door diamanten van 0,45 – 0,55 karaat op te nemen en dan de vier C’s of onze zeer handigeDiamondScoreom de hoogste kwaliteit diamant te vinden die binnen uw budgetbereik valt.

En als je dat hebt gedaan, kom dan terug om me te vertellen hoeveel het heeft gekost :-)

Winkel voor losse natuurlijke diamanten van een halve karaat

Winkel voor losse lab-grown diamanten van een halve karaat

Als u op zoek bent naar een diamant van een halve karaat, of deze nu natuurlijk is of in een laboratorium is gekweekt, kunnen wij deze in uw gekozen sieraad zetten of een sieraad naar uw eigen ontwerp maken. Om meer te weten te komen,Klik hier.

We hebben altijd Diamond Experts bij de hand om eventuele vragen te beantwoorden, dusneem dan hier gerust contact met ons op.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated: 06/10/2023

Views: 6012

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.